ΛΕΜΟΝΙ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ. LEMON SPOON SWEET WITH ALMONDS.

 Το αφιερώνω στη μητέρα μου μέρα που ήταν σήμερα.

Νέο βίντεο στο youtube κανάλι μου

https://youtu.be/ntlUTSKn6jA




Οι τέλειες εικόνες γλυκών και φαγητών στο fb, instagram, youtube αλλά και στα περιοδικά κάποιους ανθρώπους τους αποτρέπουν από να καταπιαστούν με μία δύσκολη συνταγή. Το γλυκό λεμόνι είναι μία τέτοια περίπτωση, δύσκολη διότι έχει πολλά στάδια και επιπλέον έχει και αυτή της τέλειας εμφάνισης. Εγώ προτείνω να παρακάμψετε το στάδιο της τέλειας εμφάνισης.

Ξεχάστε τα ρολάκια λεμονιού.

Κόψτε τα όπως σας βολεύει.

Όπως λέει και ένα αμερικάνικο γνωμικό: Σου δώσανε λεμόνια? κάντα λεμονάδα, δηλαδή όταν σου συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, να επωφεληθείς δηλαδή από μία δύσκολη κατάσταση και να τη μετατρέψεις σε θετική. Μάλλον δεν πολυταιριάζει στην περίπτωση, αλλά μου αρέσει σαν έκφραση.

Βρήκα ακέρωτα λεμόνια, κακομούτσουνα αλλά χωρίς φάρμακα από το δέντρο. Τα εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο. Ξύσμα, χυμός και γλυκό του κουταλιού.

Για να ομορφύνω το αποτέλεσμα απλά πρόσθεσα αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα τους.

Λεμόνι και αμύγδαλο ταιριάζουν απόλυτα.

Ξεκίνησα από 2 κιλά λεμόνια ακέρωτα και κατέληξα σε:

1 κιλό φλούδες έτοιμες στραγγισμένες και ζεματισμένες 4 φορές

1.100γρ κρυσταλλική ζάχαρη

500γρ νερό

βανίλια

Τι έκανα γενικά

Πλένω καλά τα λεμόνια και τα τρίβω με ένα σφουγγαράκι.

Ξύνω τα λεμόνια και αποξηραίνω το ξύσμα (βίντεο σχετικό

Στύβω τα λεμόνια και τα κάνω λεμονάδα (βίντεο σχετικό

Μπορείτε βέβαια να παραλείψετε τα δεύτερα στάδια και απλά να ξύσετε τα λεμόνια και να τα στύψετε για να φύγουν τα κουκούτσια και η περισσότερη σάρκα που έχουν εσωτερικά.

Κόβω τις λεμονόκουπες σε μικρότερα κομμάτια, λωρίδες, τριγωνάκια, όπως βγαίνουν. Δε δίνω και πολύ σημασία, το σχήμα των λεμονιών που διαθέτω, δε συμβάλλει και πολύ στην τελειότητα του κοψίματος.

Βάζω στην πιο φαρδιά μου κατσαρόλα νερό να βράσει. Το νερό πρέπει να είναι παραπάνω από τα λεμόνια. Βράζω τα λεμόνια για 5΄ και τα στραγγίζω.

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία άλλες 3 φορές.

Με αυτό τον τρόπο και κερωμένα να είναι τα λεμόνια, φεύγει όλο το κερί τους.

Προσέχω πιο πολύ το τελευταίο στράγγισμα. Αλλάζω θέση στο στραγγιστήρι και φροντίζω να έχουν φύγει όλα τα ζουμάκια πιέζοντας τα απαλά. Αφήνω τις φλούδες να στεγνώσουν για μία-δύο ώρες.

Βάζω τις φλούδες σε μία σακούλα για να μη λερώσω επιπλέον σκεύος και τις ζυγίζω.

Η βασική δόση αναλογία μου, όπως και για το πορτοκάλι γλυκό, είναι η εξής:

500γρ φλούδες έτοιμες ζεματισμένες

550γρ ζάχαρη

225γρ νερό

Η δική μου δόση είναι 1 κιλό φλούδες, 1.100γρ ζάχαρη, 550γρ νερό

Αφού έχω ζυγίσει λοιπόν όλα τα υλικά βάζω στην ίδια πλατιά κατσαρόλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά από λίγα λεπτά βρασμού και αφού έχει  λειώσει καλά η ζάχαρη προσθέτω και τις φλούδες. Σιγοβράζω για περίπου 18΄. Ευτυχώς δεν βγάζουν αφρό και δε χρειάζεται να ξαφρίσω.

Αφήνω να κρυώσουν και ελέγχω το σιρόπι. Είναι αρκετά νερουλό.

Ξαναβράζω τα λεμονάκια άλλα 5΄.

Αφήνω να κρυώσουν και σε αυτό το διάστημα αποστειρώνω βάζα και καπάκια. Όπως θα δείτε χρησιμοποιώ ότι είχα στο ντουλάπι.

5 βαζάκια χρειάζονται των 400ml. Εγώ είχα 4 και έβαλα ένα μεγαλύτερο το οποίο άμεσα θα καταναλωθεί!

Ζεματώ τα αμύγδαλα, τα ξεφλουδίζω, τα στεγνώνω καλά καλά και τα προσθέτω και αυτό στο γλυκό.

Γεμίζω τα βάζα και τα κλείνω με τα αποστειρωμένα καπάκια. Στολίζω πολύ απλά με κορδελίτσες.