ΛΟΥΤΣΟΙ ΦΟΥΡΝΙΣΤΟΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ. OVEN BAKED PIKE FISH WITH POTATOES.

«Τι θα κάνετε με αυτούς τους ωραίους λούτσους?

Ρώτησα πριν από κάποια χρόνια την ηλικιωμένη κυρία που ανέβαινε αγκομαχώντας από το λιμάνι του Μπατσί στην Άνδρο κουβαλώντας μία σακούλα με μεγάλους λαχταριστούς λούτσους.

-Εε δε βαριέσαι σούπα.

-Μα γιατί δεν γίνονται ωραία σούπα οι λούτσοι?

-Εγώ τα θέλω τηγανιτά αλλά ο γιατρός με φοβέριξε πολύ και κάνω δίαιτα!!!»

Λούτσος γρήγορος και επιθετικός κυνηγός, όπως με πληροφορεί το ωραιότατο  βιβλίο μου «Τα ψάρια του τόπου μας». Κολυμπάει στους αφρούς της θάλασσας

(αφρόψαρο είναι δηλαδή, αλλά το είπα περιφραστικά για λόγους εντύπωσης). Ορμάει σε κοπαδάκια μικρών ψαριών μετά το ηλιοβασίλεμα.

Η μουσούδα είναι μυτερή σαν δόρυ και εξοπλίζεται με πολύ γερά δόντια. Το σώμα είναι μολυβί με μακρόστενο σχήμα και φωτίζεται με υπέροχες γαλαζοπράσινες αποχρώσεις.

Νόστιμο ψάρι όπως και να μαγειρευτεί,έχει λευκό και μαλακό κρεατάκι.

Φρέσκια ρίγανη, δάφνη, σκορδάκι και ξύσμα λεμονιού είναι τα ιδιαίτερα υλικά που χαρίζουν το άρωμά τους στα φρεσκότατα ψαράκια. Δεν είναι πλακί, η διαφορά είναι ότι δεν έχει μαγειρεμένα κρεμμύδια και σκόρδα. Τα σκόρδα αρωματίζουν τα ψάρια, αν δε τα θέλετε μπορείτε να τα κόψετε σε μεγαλύτερα κομμάτια και να μη τα φάτε..

ΛΟΥΤΣΟΙ ΦΟΥΡΝΙΣΤΟΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ. OVEN BAKED PIKE FISH WITH POTATOES.

Νέο βίντεο στο  YOUTUBE.

https://youtu.be/2-adYuM3nYI




 

3 λούτσοι περίπου 1 κιλό, τρων τρείς άνθρωποι

3 μέτριες πατάτες

3 σκελίδες σκόρδου

½ φλιτζάνι χοντροκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού

ξύσμα ενός λεμονιού

χυμός ενός λεμονιού

1 φρέσκια ντομάτα

3 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης

5-6 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι χοντρό για το αλάτισμα του ψαριού

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τα ψάρια είναι καθαρισμένα από τον ψαρά. Αλατίζω καλά με χοντρό αλάτι. Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε μικρά τέταρτα τις πατάτες. Αλέθω την ντομάτα στον πολυκόφτη και ανοίγω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.

Γεμίζω την κοιλιά των ψαριών με σκορδάκια και ένα κλαδάκι ρίγανης. Περιχύνω με χυμό λεμονιού, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και πασπαλίζω με το ξύσμα του λεμονιού. Βάζω στο ταψί τις δάφνες, προσθέτω τις πατάτες, αλάτι, τον μαϊντανό, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, την ντομάτα, και αρκετό πιπέρι. Ανακατεύω καλά και ψήνω για 35΄-40΄, τα θέλω ξεροψημένα.

Ένα λαδόχαρτο θα βοηθούσε να ήταν ευκολότερο το πλύσιμο του ταψιού. Αλλά δείχνανε τόσο όμορφα μέσα στο μαύρο ταψί.