ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΑ ΠΡΩΪΝΑ. COURGETTE PIES WITH FETA FOR SATURDAY’S MORNIGS

 Αν προσπαθείς να μάθεις να ανοίγεις φύλλο αυτές οι πίτες είναι για σένα. Μικρά φύλλα μέχρι να πεις ‘δυσκολεύομαι’ άνοιξε.

Αν μπορούσα να μιλήσω στον εαυτό μου των 20 ετών θα του έλεγα να μη χάνει χρόνο με τεράστιες πίτες 400εκατοστών και βάλε. Θα του έλεγα χαλαρά κάνε μικρούλες πίτες για αρχή και βάλε πλώρη αργότερα για τις μεγάλες. Εγώ βούτηξα στα βαθιά κατευθείαν. Είμαι και Θεσσαλονικιά (ντροπή μου).

Δες το νέο μου βίντεο εδώ:

https://youtu.be/9jA5J_idrdY





για 4 μπαμπάτσικες πίτες

2 φλιτζάνια αλεύρι 300γρ

¾ φλιτζανιού νερό περίπου 180γρ

1 κουταλάκι μαγιά 8γρ

1 κουταλιά ελαιόλαδο

½ κουταλάκι ζάχαρη

αλάτι ελάχιστο

για τη γέμιση

2 κολοκυθάκια μέτρια

1 αβγό + 1 ασπράδι

100γρ αγελαδινό τυρί

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά θυμάρι

2 κουταλιές νιφάδες βρώμης

λίγο αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι

για το άλειμμα

1½ κουταλιά ελαιόλαδο για το κάθε φυλλαράκι

για το ψήσιμο

1 κουταλιά ελαιόλαδο για την κάθε πίτα

1 κρόκος

1 κουταλιά ελαιόλαδο

για το πασπάλισμα

μαυροκούκι

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω στη μέση τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και στην άκρη λίγο αλάτι. Βάζω σιγά σιγά το νερό, διαλύω με το χέρι μου τη μαγιά και ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε οκτώ ίσα κομμάτια. Κάνω μπαλάκια τα επίσης ζυγισμένα κομμάτια και τα σκεπάζω να φουσκώσουν.

Ετοιμάζω τη γέμιση ενώ φουσκώνουν τα μπαλάκια της ζύμης.

Τρίβω στο ρεντέ τα κολοκυθάκια και τα πιέζω καλά με τα χέρια μου να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Πατώ με το πιρούνι τη φέτα. Ανακατεύω τα κολοκυθάκια με τη φέτα και προσθέτω λίγο αλάτι, το θυμάρι, μπόλικο μαύρο πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ολόκληρο αβγό και το ασπράδι. Ανακατεύω το μίγμα και προσθέτω και τη βρώμη για να ρουφήξει τα ζουμάκια που θα βγάλουν οπωσδήποτε τα κολοκυθάκια. Χωρίζω κάπως τη γέμιση στα τέσσερα για να βάλω ίση ποσότητα στις πίτες.

Κρατώ τον κρόκο για το άλειμμα και τον ανακατεύω με μία κουταλιά ελαιόλαδο.

Παίρνω το πρώτο φυλλαράκι το πασπαλίζω με αλεύρι και το ανοίγω σε φύλλο όχι πολύ μεγάλο, ούτε και πάρα πολύ λεπτό. Έχει τη μαγιά και θα γίνει αφράτο. Ανοίγω και το δεύτερο φύλλο και τα αλείφω και τα δύο με ελαιόλαδο.

Βάζω το ¼ της γέμισης στο πρώτο φύλλο και το καπακώνω με το 2ο φύλλο. Κλείνω τις άκρες σαν κόθορο και αλείφω την επιφάνεια με ελαιόλαδο και με το μείγμα του κρόκου. Πασπαλίζω με μαυροκούκι.

Κάνω την ίδια διαδικασία με τα τρία υπόλοιπα ζευγάρια πίτες.

Βάζω λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου και ακουμπώ επάνω του τις πίτες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄.