ΓΑΛΑΝΟ ΚΕΡΑΣΙ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ.RAINIER CHERRIES “JAM FOR SPOONING”

Δεν ήταν καλή η εποχή για τις κερασιές φέτος. Πολλές βροχές και υγρασία, τα σκάσανε και τα σαπίσανε. Και ανησυχούμε και για τα αμπέλια εδώ στην Ημαθία.

Βρέθηκα με μία σακουλίτα γαλανά κεράσια. Ήταν λίγο άγουρα, λίγο μικρά, τα κοτσανάκια δεν έβγαιναν εύκολα ήταν ζόρικη η κατάσταση. Δύο ήταν οι επιλογές: ή να τα φάμε ή να τα πετάξουμε. Και η τρίτη η πιο θολή να τα βράσω για γλυκό. Αυτή επέλεξα. Γίνανε νόστιμα τελικά και για το γιαούρτι και για κρεμούλες ψυγείου ταιριάξανε μια χαρά.

Το ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση των κουκουτσιών βοήθησε πολύ. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι όπως η κλασσική φουρκέτα, το πίσω μέρος της vintage πρέσας σκόρδου και ένα μικρό χωνί ( ο λαιμός του κάνει τη δουλειά)

δείτε το βίντεο στο YOUTUBE

https://youtu.be/-7aO3p02UdU







 για ένα μικρό βαζάκι 700γρ

420γρ κεράσια χωρίς το κουκούτσι και φυσικά το κοτσάνι

400γρ κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουταλιά χυμό λεμονιού που ξέχασα να το δείξω

Και φυσικά έναν κουκουτσοβγάλτη

Πλένω καλά τα κεράσια και τα στραγγίζω. Βγάζω τα κοτσάνια και με τη βοήθεια του εργαλείου με το περίεργο όνομα βγάζω και το κουκούτσι.

Βάζω τα κεράσια σε κατσαρόλα και προσθέτω τη ζάχαρη. Αφήνω τα κεράσια αρκετές ώρες να βγάλουν τους χυμούς τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί και να παραλειφθεί όταν τα κεράσια δεν είναι και τόσο ώριμα.

Βράζω για 25΄ τα φρούτα σε χαμηλή θερμοκρασία και προσπαθώ να βγάλω τον αφρό. Αφήνω να κρυώσουν και γεμίζω ένα αποστειρωμένο βάζο.