ΚΑΠΠΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΦΝΟ. CAPER SALAD FROM THE GREEK ISLAND OF SIFNOS.

Ακούστε πως έχει η ιστορία, αλλά μπορείτε και να την δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο στο YOUTUBE: https://youtu.be/bz7Ano04SpA

Ιούλιος του 2004 στη Σίφνο, ο ήλιος καίει αλύπητα και εμείς ψάχνουμε δωμάτιο για να μείνουμε. Την ίδια μέρα ήρθε και η φλόγα για την Ολυμπιάδα του 2004 και όλα ήταν γεμάτα.

Βρίσκουμε επιτέλους μετά από αρκετό ψάξιμο και ακριβώς όπως το θέλουμε ένα στούντιο με τη δική του αυλίτσα, θέα στη θάλασσα, κοντά στο κέντρο της Απολλωνίας καθαρό, άνετο και λογική τιμή.

Αφού βλέπουμε το δωμάτιο και συμφωνούμε με τον ευγενικό ιδιοκτήτη, καθόμαστε κάτω από τη δροσερή κληματαριά για να ξεκουραστούμε και να κάνουμε μία κουβεντούλα μαζί του.

Να σας κεράσω κάτι? Μας λέει  με το που καθόμαστε. Ένα ουζάκι ένα καφεδάκι?

Η ασυμφωνία χαρακτήρων φάνηκε στις απαντήσεις μας:

Εγώ είπα: ένα ουζάκι θα το έπινα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ο σύζυγός μου: ά όχι ευχαριστούμε θα βγούμε να φάμε.

Ευτυχώς ο άνθρωπος μας αγνόησε και έφερε 2 ουζάκια, λίγο ψωμάκι, μανούρα, το τοπικό τυρί και μέσα σε ένα μικρό πιατάκι 2-3 κουταλιές από ένα μεζέ που δεν είχα ξαναδεί.

-τι είναι αυτό? Τον ρώτησα.

-Αυτό είναι παραδοσιακό φαγητό, είναι η καππαροσαλάτα, με στεγνά καππαρολούλουδα και τη μαγειρεύουμε εδώ στη Σίφνο σε γάμους και τραπέζια,.

Φάγαμε τον σπάνιο μεζέ, ήπιαμε τα ουζάκια μας, τον ευχαριστήσαμε τον άνθρωπο, έναν καλοζωισμένο και πολυταξιδεμένο κύριο , ο οποίος κάθε μέρα μας έφερνε και από ένα γλυκό που το πρόσφεραν αυτός και η γυναίκα στους νοικάρηδες.

Έτσι λοιπόν γνωρίσαμε αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο και επιπλέον έμαθα πώς να κάνω την σπάνια συνταγή, πώς να μαζεύω και να αποξηραίνω τα καππαρολούλουδα που πρέπει να είναι μπουμπούκια.

Από αυτά γλυκούτσικα μπουμπούκια γίνεται παραδοσιακά η συνταγή που θα σας περιγράψω σήμερα.  Εγώ έβαλα κάππαρη τουρσί για λόγους ηθικούς










ορεκτικό για 3-4 άτομα

3 κουταλιές κουμπάκια κάππαρης τουρσί, δε θα βγω να ρημάξω τις ελάχιστες καππαριές που υπάρχουν στη Χαλκιδική, προσπαθώ να επιλέξω ελληνικές κάππαρες

2 ξερά λευκά κρεμμύδια

1 δαφνόφυλλο και 2 για το στόλισμα, της φίλης μου της Νίκης

3 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί

3 κουταλιές ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

Στραγγίζω τα κουμπάκια από την άλμη τους και τα ξεπλένω.

Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες το κρεμμύδι.

Πλένω, ξεφλουδίζω την ντομάτα και την κόβω σε μικρά κομματάκια.

Ζεσταίνω το λάδι και σιγομαγειρεύω το κρεμμύδι για 10΄ ανακατεύοντας συνεχώς για να μειωθεί ο όγκος του και να ιδρώσει καλά.

Σβήνω με το ξύδι και προσθέτω τις κάππαρες, τη ντομάτα, το δαφνόφυλλο, αρκετό μαύρο πιπέρι, λίγο νεράκι και μαγειρεύω σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλα 10΄.