ΠΙΤΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ. WHOLE WHEAT LITTLE PIES WITH CHEESES AND RED PEPPER.

Δύο είναι τα βασικά πλαίσια που ορίζουν αυτή τη συνταγή.

Ελληνικά τυριά και μόνο, ακόμη και το ημίσκληρο που δεν είναι ΠΟΠ τυρί προσέχω να είναι ελληνικής παραγωγής και βέβαια κεφαλογραβιέρα από τα Γρεβενά. Δύσκολα θα βρείτε στις συνταγές μου εισαγόμενο τυρί αλλά όταν πάω εξωτερικό δοκιμάζω φυσικά τα τοπικά προϊόντα. Δε το κρύβω όμως ότι ακόμη και στην Γερμανία που πηγαίνω στα παιδιά μας, η φέτα πάλι θα μπει στις προμήθειες.

Το δεύτερο πλαίσιο είναι η ζυγαριά. Μου είναι αδύνατον να προχωρήσω χωρίς να ζυγίσω. Πως τα καταφέρνουν κάποιοι και σχηματίζουν ίσα κομμάτια, το θαυμάζω!

Για 33 περίπου πιτάκια











200γρ αλεύρι ολικής άλεσης

280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200γρ γιαούρτι στραγγιστό ελαφρύ

160γρ ελαιόλαδο

2 αβγά + 1 ασπράδι

½ φλιτζάνι ηλιόσπορους, προαιρετικά

1 κουταλάκι μπέκιν

½ κουταλάκι αλάτι

για το άλειμμα

1 κρόκος αβγού + 1 κουταλιά ελαιόλαδο

3 κουταλιές μαυροκούκι

για τη γέμιση:

150γρ αγελαδινό τυρί τύπου ημίσκληρο

100γρ κεφαλογραβιέρα

1 κόκκινη πιπεριά

1 αβγό

1 ασπράδι

μαύρο πιπέρι

και λαδόχαρτο για το ταψί: να μη πλένουμε

ετοιμάζω τη γέμιση:

Χωρίζω ένα αβγό σε κρόκο και ασπράδι.

Τρίβω τα τυριά και ψιλοκόβω την πιπεριά, την οποία θα χρησιμοποιήσω ωμή. Ανακατεύω τα τυριά, την πιπεριά, το αβγό, το ασπράδι που κράτησα και μαύρο πιπέρι καλά καλά.

Ετοιμάζω τη ζύμη:

Ανακατεύω τα δύο άλευρα και προσθέτω το μπέκιν, το αλάτι, τα 2 αβγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τους ηλιόσπορους. Οι ηλιόσποροι είναι προαιρετικοί, αν δε θέλετε δε βάζετε. Προσωπικά μου αρέσει η υφή που χαρίζουν όταν ψηθούν.

Ζυμώνω καλά και με τη βοήθεια της ζυγαριάς, ευτυχώς, σχηματίζω περίπου 33 μπαλάκια των 30γρ. Στρώνω 1 λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί του φούρνου.

Ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε στρόγγυλο πιτάκι και φροντίζω να είναι στη μέση πιο χοντρό για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Βάζω 1 κουταλάκι γέμισης και το κλείνω σε μισοφέγγαρο. Αλείφω με τον κρόκο που κράτησα και ανακάτεψα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζω με μαυροκούκι.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25΄και προσέχω να ροδίσουν καλά.

Τα μισά πήγαν για δώρο!