ΦΥΛΛΟ ΗΛΙΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΙΠΕΡΟΤΥΡΟΠΙΤΑ. HOW TO DO HOMEMADE PHYLLO 'ILIOS' (SUN) FOR MY PIE WITH FETA AND GREEN PEPPERS

Την σπουδαιότητα του να διατηρούμε και να σεβόμαστε τη γαστρονομική μας παράδοση την αντιλήφθηκα ευτυχώς σε πολύ νεαρή ηλικία. Βέβαια είχα πάντα τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά σε νέες καινοτομίες.

Το φύλλο ήλιος είμαι πολύ χαρούμενη που το γνωρίζω.

Σε δύο σημεία θα ήθελα να δώσετε την προσοχή σας:

1.η μικρή δόση είναι πολύ πιο ευέλικτη και στο ζύμωμα αλλά και στο τελευταίο στάδιο που μπαίνει το λαδωμένο φύλλο μέσα στο ταψί.

2. τα φύλλα λαδώνονται με μείγμα βουτύρου και ελαιολάδου. Παίρνουμε ελαιόλαδο από παραγωγούς που γνωρίζουμε και η ποιότητα είναι εγγυημένη.

Η συνταγή ακολουθεί, αλλά μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/v12cglNscqQ





40 χρόνια πάνε που πρωτοέπλασα αυτό το ιδιαίτερο ζυμάρι που είναι σαν σφολιάτα. Έχω ψήσει άπειρες από τότε. Προτιμώ πάντα μικρή δόση για να φάμε πρωινό πιο γρήγορα αλλά και για να μη κουράζω τα χέρια μου. Έχουμε και μία ηλικία.

350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170γρ νερό (ίσως λίγο παραπάνω, ίσως λίγο λιγότερο)

1 κουταλιά ξίδι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

λαδόχαρτο

για τη γέμιση:

3 μικρές πιπεριές κέρατο

200γρ φέτα

2 αβγά

1 κουταλιά ελαιόλαδο

για το άλειμμα των φύλλων

40γρ βούτυρο αγελάδας

40γρ ελαιόλαδο

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω το ξίδι, το ελαιόλαδο το νερό και το αλάτι. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να σχηματιστεί μία απαλή, εύπλαστη ζύμη, τη ζυγίζω, τη μοιράζω στα δύο, αλευρώνω τη λεκανίτσα, ακουμπώ τα ζυμαράκια τα σκεπάζω και τα αφήνω για τουλάχιστον 20-30΄.

Ενώ ξεκουράζεται η ζύμη κάνω τη γέμιση. Πλένω, καθαρίζω τις πιπεριές από το κοτσάνι και τα σπόρια τους και τα ψιλοκόβω. Οι πιπεριές είναι από το μπαξεδάκι μας στο χωριό, φρέσκες φρέσκες και τριζάτες. Πατώ τη φέτα με το πιρούνι, προσθέτω τα αβγά, το ελαιόλαδο, το μαύρο πιπέρι, τις πιπεριές και ανακατεύω καλά.

Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο μη το βλέπετε πράσινο, είναι αγουρέλαιο και έχει πολύ απαλή γεύση!

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, ανοίγω το πρώτο φύλλο όσο μπορώ πιο λεπτό και το αλείφω με το μείγμα του βουτύρου. Χαράζω στο σχήμα του ήλιου και ανοίγω με τα χέρια μου ένα ένα τα φυλλαράκια αρχίζοντας από τον εξωτερικό κύκλο και τα στοιβάζω αναποδογυρίζοντάς τα στο κέντρο. Αλείφω κάθε φυλλαράκι που ανοίγω με λίγο βούτυρο.

Κρατώ δύο φυλλαράκια από τον εξωτερικό κύκλο για το τελευταίο κάλυμμα της στοίβας μου.

Κόβω ένα κομμάτι λαδόχαρτου, το βάζω πάνω σε ένα παλιό δίσκο κοπής, ακουμπώ το φύλλο που ετοίμασα πάνω του και στη συνέχεια το βάζω στην κατάψυξη.

Ανοίγω και ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο και το 2ο φύλλο. Κόβω ένα δεύτερο κομμάτι λαδόχαρτου, ακουμπώ πάνω του το φύλλο και το βάζω πάνω στον ίδιο δίσκο κοπής δίπλα στο άλλο φύλλο στην κατάψυξη.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 220ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Ανοίγω το 1ο φύλλο πιέζοντας το με τον πλάστη και βοηθώντας και με τα χέρια. Αν κολλάει το λαδώνω ελαφρά. Απλώνω το φύλλο μέσα στο ταψί, το οποίο δε χρειάζεται λάδωμα.

Σκορπάω πάνω τη γέμιση και την καλύπτω με το 2ο φύλλο. Χαράζω την πίτα πάλι στο σχήμα του ήλιου και την ψήνω για 35΄ ή έως ότου ροδίσει καλά.