ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΜΕ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ. PORK TENDERLOIN SKEWERS BBQ AND GREEK WINE FROM THE VARIETY OF XINOMAVRO

 1η Νοεμβρίου ημέρα ξινόμαυρου, να ζήσει να το χαιρόμαστε!

Στην υγειά σας

νέο βίντεο εδώ: https://youtu.be/Xi_iB9az-Do


Η αναστήλωση που κάναμε στον παλιό μας φούρνο πραγματικά άξιζε τον κόπο. Εδώ ψήσαμε το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού το ψαρονέφρι. Το ξινόμαυρο έχει πάντα μία θέση στο τραπέζι αλλά και στο μαγείρεμα φυσικά.

Ιδού λοιπόν τι έγινε ακριβώς

 1 ψαρονέφρι 600γρ,

μαρινάδα:

½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα

1 κουταλάκι αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού

(το έχω κάνει μόνη μου)

μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι θυμάρι

1 χοντρούλα σκελίδα σκόρδου

1 κουταλάκι μέλι

2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ψαρονέφρι το χρειάζεται είναι άπαχο

5 κουταλιές ξινόμαυρο

1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι

βελονάκια δεντρολίβανου

ανθός αλατιού, για μετά το ψήσιμο

Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου.

Κόβω σε μικρά κομμάτια τις φέτες, δεν υπάρχει άγχος για το πως να είναι οι ίνες, είναι αφρός όπως και να τεμαχιστεί.

Ανακατεύω όλα τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνω τα κομμάτια. Από πάνω πασπαλίζω με το δεντρολίβανο. Σκεπάζω με μεμβράνη και το συντηρώ στο ψυγείο για ένα βράδυ

Την άλλη μέρα το πρωί βγάζω από το ψυγείο τα κομμάτια, αφαιρώ το δεντρολίβανο και τα περνάω σε σουβλάκια.

Ετοιμάζει ο σύζυγος φυσικά τη φωτιά και εγώ εν τω μεταξύ ετοιμάζω πατάτες κυδωνάτες με αλάτι, θυμάρι, ελαιόλαδο πάνω στο λαδόχαρτο και τις ψήνω στο φούρνο.

Βάζω να ψηθούν στα κάρβουνα τα σουβλάκια και τα γυρνάω κάμποσες φορές.

Καίγομαι κιόλας γιατί τα σουβλάκια είναι σιδερένια.

Μόλις ψηθούν ραντίζω τα σουβλάκια, με λίγο κρασί, μέλι και το κλαδάκι δεντρολίβανου. Πασπαλίζω με εκλεκτό ανθό αλατιού και τα σκεπάζω να ηρεμήσουν.

Πασπαλίζω με λίγο ακόμη ανθό αλατιού όταν είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Και φυσικά το κρασί της ημέρας είναι το ξινόμαυρο