ΚΥΔΩΝΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙΟΥ. QUINCE MARMALADE WITH CLEMENTINE AND LEMON.

Ένα από τα πιο ζόρικα φρούτα για να γίνουν μαρμελάδα είναι τα κυδώνια. Συνήθως έρχονται στο σπίτι σου άφθονα, κάποιος στο κοινωνικό σου περιβάλλον έχει κυδωνιά. Πόσα να φάει πόσα να διατηρήσει σε βάζα διότι είναι και πραγματικά δύσκολο να τα καθαρίσει. Με προϋπόθεση ένα κοφτερό μαχαίρι αποφασίζεις και τα κάνεις ανάλογα: ψητά, γλυκό του κουταλιού, κυδωνόπαστο ή μαρμελάδα.

Μαρμελάδα είναι η σημερινή πρόταση με άλλα αρώματα και όχι το κλασσικό της μοσχομολόχας.

και φυσικά το βίντεο αν θέλετε μπορείτε να το δείτε εδώ: 

https://youtu.be/tiS5EOdworE








 

Για 3,5 κιλά έτοιμης μαρμελάδας

1800γρ καθαρισμένα κυδώνια, είχα 8 μέτρια κυδώνια

3 μέτριες κλημεντίνες σφιχτές με λεπτή φλούδα

2 γεμάτες κουταλιές ξύσμα λεμονιού

1650γρ κρυσταλλική ζάχαρη

1,5 λίτρο νερό για να βράσουν τα κυδώνια

Αμύγδαλα

(Αναλογικά για 1 κιλό φρούτα θα χρειαστώ 900γρ ζάχαρη και 800ml λίτρα νερού για να τα βράσω αρχικά και αντίστοιχα αρωματικά)

Κατσαρόλα με φαρδύ πάτο

Από την προηγούμενη μέρα βράζω τα αμύγδαλα για 1 λεπτό και τα ξεφλουδίζω. Τα αφήνω στη συνέχεια να στεγνώσουν καλά. Αποστειρώνω και τα βάζα στο φούρνο στους 120ο για 20΄.

Την επόμενη μέρω πλένω καλά τις κλημεντίνες και καθαρίζω τα κοτσανάκια τους. Βράζω τις 3 κλημεντίνες για 30΄.

Πλένω καλά τα κυδώνια. Στο κόψιμό τους με βοήθησε ο σύζυγος γιατί ήταν πολύ σκληρά και ιδίως το κομμάτι που έχει τα κουκούτσια. Κόβω στη συνέχεια τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα αλέθω στον μεγάλο πολυκόφτη. Αλέθω μαζί και τις κλημεντίνες και το ξύσμα.

Ζυγίζω τα κυδώνια και υπολογίζω τη ζάχαρη να είναι λιγότερη. Βράζω τα κυδώνια μαζί με το νερό για περίπου 50΄ και προσέχω να σωθεί το νερό που είχα βάλει.

Γεμίζω τα βάζα μου, βάζω και μερικά αμύγδαλα, κλείνω με τα αποστειρωμένα καπάκια και τα αναποδογυρίζω για 5-6 ώρες. Στολίζω με πανάκια και κορδέλα και γράφω πάνω στο πανάκι το περιεχόμενο αλλά και την ημερομηνία!