Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024. VASSILOPITA: NEW YEAR'S FESTIVE CAKE

 Εύχομαι καλή χρονιά να έχουμε σε προσωπικό επίπεδο και να είναι ήρεμη, χωρίς πολέμους μεγάλες καταστροφές και δυστυχίες.

Λίγο καθυστερημένα βγήκε η συνταγή στο κανάλι, λίγο ο κόβιντ που πέρασα και ένα ωραίο κοκτέιλ ιώσεων με τράβηξαν πίσω. ωστόσο αν έχετε κέφι να τη δείτε επιλέξτε τον σύνδεσμο αυτό: 

https://youtu.be/bk76lNF2JQk

Η συνταγή είναι τσουρέκι βασιλόπιτα και την κάνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ακολουθώ πιστά την συνταγή μου και η βασιλόπιτα είναι αφράτη με τα ωραία παραδοσιακά αρωματικά της.








Για μία βασιλόπιτα που ψήνεται στο ταψί των 24 εκατοστών χρειάζομαι:

για την μαγιά:

40γρ νωπή μαγιά

100ml νερό

70γρ αλεύρι

για τη ζύμη

450-500γρ αλεύρι για τσουρέκι

50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο αγελάδας

200γραμμάρια ζάχαρη

2 μεγάλα αβγά

100γρ γάλα

μία βανιλίνη

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

½ κουταλάκι σκόνη μαστίχας που την άλεσα μαζί με λίγο αλεύρι

½ κουταλάκι σκόνη μαχλέπι

½ κουταλάκι σκόνη καρδάμωμου

1 συσκευασία λευκής ζαχαρόπαστας

Ετοιμάζω τη μαγιά:

Ζεσταίνω το νερό, διαλύω τη μαγιά και προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μίγμα να φουσκώσει.

Αλέθω τα αρωματικά μου στο μύλο και ξύνω το πορτοκάλι. Ζεσταίνω το γάλα, λιώνω το βούτυρο.

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, τα αρωματικά, και ανακατεύω σιγά σιγά με τους αναδευτήρες ζύμης του μίξερ. Ανακατεύω για 5-10΄. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια, την σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει.

Στρώνω ένα ταψάκι 24 εκατοστών με λαδόχαρτο. Αλείφω τα χέρια μου με λίγο βούτυρο, και μεταφέρω τη ζύμη μέσα στο ταψάκι. Αφήνω το ταψί για καμιά ώρα για να φουσκώσει. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει ξανά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς πάνω κάτω στις αντιστάσεις για 30-35΄.

Βγάζω τη βασιλόπιτα από το ταψάκι. Την αναποδογυρίζω και βάζω και το φλουρί. Συνήθως αγοράζω ένα γούρι άλλοτε ασημένιο ή κάτι άλλο συμβολικό για καλή τύχη.

Ακολουθεί το στόλισμα με την ζαχαρόπαστα