ΦΑΒΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΑΤΗ ΣΑΛΤΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΒΡΑΣΤΟ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ. FAVA WITH LEMON SAUCE AND OCTOPUS


Λιτή απλή κλασσική ελληνική μαγειρική με ένα εκλεκτό όσπριο:  φάβα από τη Σαντορίνη.  Μία γρήγορη λεμονάτη σάλτσα, ένα πλοκάμι βραστού χταποδιού και αμέσως η ελληνική φύση και θάλασσα έρχεται στο πιρούνι μου.

Η φάβα είναι το μοναδικό όσπριο που δεν μαγειρεύω σε χύτρα ταχύτητος, αλλά τη σιγοβράζω με υπομονή στην κατσαρόλα.

Και ορίστε η απλή συνταγή:

για τη φάβα

1 φλιτζάνι φάβα Σαντορίνης, αλλά εσείς βάζετε όποια θέλετε

4 φλιτζάνια νερό

1 ξερό κρεμμύδι

1καρότο

1 σκελίδα σκόρδου

2 κουταλιές ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι

για τη σαλτσούλα

100γρ ελαιόλαδο

40γρ χυμός λεμονιού

30γρ λευκό ξίδι

ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού

λίγο άσπρο πιπέρι

λίγο αλάτι

για το σερβίρισμα

φυλλαράκια μαϊντανού

χταποδάκι βραστό

Ελέγχω τη φάβα, μήπως έχει κάτι ανεπιθύμητο, δεν βρίσκω ποτέ αλλά η συνήθεια είναι χρόνια. Ξεπλένω τη φάβα και τη βάζω να βράσει με το νερό, 1 καθαρισμένο ολόκληρο ξερό κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Βράζω τη φάβα για 45΄ σε χαμηλή θερμοκρασία, διότι φουσκώνει και θέλει προσοχή.  

Αφαιρώ το κρεμμύδι, το καρότο και πολτοποιώ τη φάβα στον πολυκόφτη. Θέλω τη φάβα χοντροκομμένη και όχι τόσο βελούδινη, αλλιώς θα χρησιμοποιούσα το ραβδομπλέντερ για μια βελούδινη υφή.

Στον πολυκόφτη θα δουλέψω στη συνέχεια τα υλικά για τη λεμονάτη σάλτσα και θα σερβίρω με το χταπόδι και φυλλαράκια μαϊντανού.

Το χταπόδι είχε περισσέψει από μία άλλη σαλάτα και το είχα κρατήσει στην κατάψυξη.

Αν δεν έχω έτοιμο βρασμένο χταπόδι και πρέπει να ετοιμάσω από την αρχή, θα το σιγοβράσω χωρίς νερό να βγάλει τα ζουμάκια του για καμιά ωρίτσα.