ΦΑΒΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΑΤΗ ΣΑΛΤΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΒΡΑΣΤΟ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ. FAVA WITH LEMON SAUCE AND OCTOPUS
Λιτή απλή κλασσική ελληνική μαγειρική με ένα εκλεκτό όσπριο: φάβα από τη Σαντορίνη. Μία γρήγορη λεμονάτη σάλτσα, ένα πλοκάμι βραστού χταποδιού και αμέσως η ελληνική φύση και θάλασσα έρχεται στο πιρούνι μου.
Η φάβα είναι το μοναδικό όσπριο που δεν μαγειρεύω σε χύτρα ταχύτητος, αλλά τη σιγοβράζω με υπομονή στην κατσαρόλα.
Και ορίστε η απλή συνταγή:
για τη φάβα
1 φλιτζάνι φάβα Σαντορίνης, αλλά εσείς βάζετε όποια θέλετε
4 φλιτζάνια νερό
1 ξερό κρεμμύδι
1καρότο
1 σκελίδα σκόρδου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι
για τη σαλτσούλα
100γρ ελαιόλαδο
40γρ χυμός λεμονιού
30γρ λευκό ξίδι
ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού
λίγο άσπρο πιπέρι
λίγο αλάτι
για το σερβίρισμα
φυλλαράκια μαϊντανού
χταποδάκι βραστό
Ελέγχω τη φάβα, μήπως έχει κάτι ανεπιθύμητο, δεν βρίσκω ποτέ αλλά η συνήθεια είναι χρόνια. Ξεπλένω τη φάβα και τη βάζω να βράσει με το νερό, 1 καθαρισμένο ολόκληρο ξερό κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Βράζω τη φάβα για 45΄ σε χαμηλή θερμοκρασία, διότι φουσκώνει και θέλει προσοχή.
Αφαιρώ το κρεμμύδι, το καρότο και πολτοποιώ τη φάβα στον πολυκόφτη. Θέλω τη φάβα χοντροκομμένη και όχι τόσο βελούδινη, αλλιώς θα χρησιμοποιούσα το ραβδομπλέντερ για μια βελούδινη υφή.
Στον πολυκόφτη θα δουλέψω στη συνέχεια τα υλικά για τη λεμονάτη σάλτσα και θα σερβίρω με το χταπόδι και φυλλαράκια μαϊντανού.
Το χταπόδι είχε περισσέψει από μία άλλη σαλάτα και το είχα κρατήσει στην κατάψυξη.
Αν δεν έχω έτοιμο βρασμένο χταπόδι και πρέπει να ετοιμάσω από την αρχή, θα το σιγοβράσω χωρίς νερό να βγάλει τα ζουμάκια του για καμιά ωρίτσα.