ΕΛΑΙΟΨΩΜΑ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΙ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ. CAROB AND OLIVE BREADS WITH HAZELNUTS AND SAGE.

Το χαρούπι είναι μεγάλη αγάπη. Σε αυτά τα ψωμάκια η γλυκιά του γεύση ισορροπεί και αναδεικνύει ανάλαφρα τις πικροξινούτσικές ελιές και την καπνιστή πικάντικη γεύση του φασκόμηλου.

Εδώ θα δείτε και το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/3YCOrWnUhmE








για 10 ελαιόψωμα

300γρ αλεύρι ΓΟΧ

100γρ αλεύρι χαρουπιού

250γρ νερό

15γρ φρέσκια μαγιά

40γρ ελαιόλαδο, 3 κουταλιές περίπου

1 φλιτζάνι ελιές καθαρισμένες, από δική μας ελιά και καμαρώνω ναι

¼ φλιτζανιού περίπου φυλλαράκια φασκόμηλου

¾ φλιτζανιού φουντούκια

αλάτι

1 κουταλιά ελαιόλαδο για το πλάσιμο

αλεύρι για το πλάσιμο

λαδόχαρτο για το ταψί

200ο αντιστάσεις πάνω κάτω

 

Ανακατεύω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το χαρουπάλευρο. Προσθέτω το αλάτι, το ελαιόλαδο, λίγο από το νερό, τη φρέσκια μαγιά και την τρίβω με τα δάχτυλα μου να διαλυθεί στο νερό. Προσθέτω και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνω έως ότου η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή. Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου αν κολλάει. Βάζω τη ζύμη σε ένα μπολ τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για μία ώρα.

Ψιλοκόβω φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλου, από τον αρωματόκηπό μου, καθαρίζω και χοντροκόβω τις ελιές και τα φουντούκια.

Προσθέτω το φασκόμηλο, τις ελιές και τα φουντούκια στη φουσκωμένη ζύμη. Λαδώνω καλά τα χέρια μου, αλευρώνω τον πάγκο και τη ζύμη και κάνω 10 ίσα ζυγισμένες μπάλες. Σχηματίζω στενόμακρα ψωμάκια, τα ακουμπώ σε λαδόχαρτο στο ταψί και τα χαράζω ελαφρά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο και ψήνω τα ψωμάκια για 30΄.

Ελέγχω τα ψωμάκια αν έχουν ψηθεί καλά από κάτω.