KΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΚΡΙΘΙΝΟ ΑΛΕΥΡΙ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ. KRITSINIA (BREADSTICKS) WITH BARLEY FLOUR, OLIVE OIL ΑΝD GREEK SAFFRON.

Κριτσινάκια που μπορούν να είναι ένα γρήγορο πρωινό, ένα δεκατιανό ή ένα συνοδευτικό για το βραδινό χαλαρωτικό ρόφημα. Αλλά μπορούν να γίνουν δωράκια σε φίλους ή για μια επίσκεψη.

Ο κρόκος Κοζάνης χρησιμοποιείται με μέτρο γιατί είναι έντονα αρωματικός. Είναι πολύ εντυπωσιακό πόσο ακριβό είναι το κρίθινο αλεύρι. Βρήκα ελληνικής παραγωγής, αλλά παρόλα αυτά η τιμή είναι ανεβασμένη.

Δείτε το βίντεο μου εδώ: https://youtu.be/AS1TnAxlItg







 

Για 25 μικρά κριτσινάκια των 20γρ το καθένα

140γρ κρίθινο αλεύρι

140γρ αλεύρι ΓΟΧ

60γρ ελαιόλαδο

100γρ νερό

λίγα στίγματα κρόκου Κοζάνης

2 κουταλιές τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

1 κουταλιά ανθόμελο

1 κουταλάκι κουρκουμά

1 κουταλάκι μπέκιν

Ετοιμάζω 2-3 ώρες πριν το αρωματικό νερό με τον κρόκο Κοζάνης για να πάρει χρώμα και γεύση. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις πάνω- κάτω.

Ζυγίζω και ετοιμάζω όλα τα υλικά. Λαδώνω το κουτάλι με το οποίο θα μετρήσω το μέλι για να γλιστρήσει εύκολα μέσα στο μείγμα για τα κριτσίνια.

Κοσκινίζω τα δύο άλευρα μαζί με το μπέκιν.

Κάνω μία λακκούβα μέσα στα άλευρα και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά το μείγμα το οποίο αρχικά είναι αρκετά νερουλό, αλλά στη συνέχεια σφίγγει και ομογενοποιείται.  Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 25 κομματάκια των 20γρ περίπου.

Σχηματίζω μικρά μπαστουνάκια.

Ακουμπώ απαλά τα κριτσίνια στο λαδόχαρτο, ψήνω για 20΄, κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω για άλλα 15΄ μέσα στο φούρνο.