ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΜΕ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ, ΚΑΡΟΤΟ, ΔΙΚΤΑΜΟ KAI ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ-ΚΑΤΙΚΙ. CORNBREADS WITH METSOVONE CHEESE, CARROT, DITTANY OF CRETE AND YOGURT-KATIKI CREAM.

 1 χρόνος στο YOUTUBE. Έχω τόσα να διηγηθώ από αυτή την συγκλονιστική και συγχρόνως γεμάτη δυσκολίες εμπειρία. Θα το έκανα ξανά και ξανά αν με ρωτήσετε. Δείτε τη συνταγή εδώ: https://youtu.be/cDrOi2lMCyM

 και διαβάστε την αρωματική ιστορία της:












Από τους δρόμους της γαστρονομικής παράδοσης

Η μπομπότα έτσι όπως την θυμάμαι από το γραφικό χωριό των γονιών μου το Αδάμ είχε γλυκιά γεύση με πετιμέζι και σταφίδες. Το βασικό συστατικό το καλαμποκάλευρο ζυμωνόταν με πετιμέζι και νερό, γλύκαινε με σταφίδες και κανέλα και την ψήνανε ή στον ξυλόφουρνο ή σε μία γωνιά στο τζάκι. Τα τζάκια τότε δεν ήταν διακοσμητικά, αλλά πολυλειτουργικά.

Στη περιοχή της  Νάουσας η επικρατέστερη εκδοχή ήταν η αλμυρή μπομπότα με χοιρινό λίπος και νόστιμα κοψίδια, τις τσιγαρίδες. Πολλές φορές σε οικογενειακές συγκεντρώσεις οι ηλικιωμένες κυρίες αναπολούσαν εκείνες τις γεύσεις της παιδικής τους ηλικίας, αλλά επειδή την αμαρτωλή εκδοχή της λίγδας την απαγόρευαν τα αποτελέσματα της κακής χοληστερίνης, ψήνανε μία πιο εκλεπτυσμένη μπομπότα με βούτυρο, φέτα και κάποια χόρτα πχ. τσουκνίδες.

Βασικά δύο είναι οι εκδοχές της μπομπότας. Όταν έχει μαγιά γίνεται ένα σφιχτό ψωμί που κόβεται σε φέτες, όταν έχει μπέκιν γίνεται τριφτό και έχει τη μορφή του κέικ.

Η δική μου εκδοχή είναι του κέικ με μπέκιν. Έχει καρότο, υπέροχο ΠΟΠ τυρί μετσοβόνε και αρωματίζεται με ρόφημα δίκταμου. Η κρέμα που το στολίζει έχει στραγγιστό γιαούρτι και ΠΟΠ δροσερό τυρί κατίκι Δομοκού.

για μία μπομπότα που ψήνεται σε ταψί 20εκατοστών

150γρ καλαμποκάλευρο, 1 φλιτζάνι

180γρ ρόφημα δίκταμου, ¾ φλιτζανιού, μπορώ να βάλω και νερό αντί για ρόφημα

(για το ρόφημα θα χρειαστώ 1 κουταλιά ανθάκια)

2 αβγά

1 καρότο

100γρ ΠΟΠ  τυρί μετσοβόνε

50γρ  ή ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο μαύρο πιπέρι

για τη διακόσμηση η οποία επινοήθηκε λόγω της ημέρας

200γρ κατίκι Δομοκού

200γρ στραγγιστό γιαούρτι

1 καρότο

λίγα φιστίκια

Ετοιμάζω το ρόφημα: Βάζω 1 φλιτζάνι νερό να βράσει και μόλις αρχίσει το βρασμός το αποσύρω από τη θερμή εστία και το προσθέτω στα ανθάκια του δίκταμου. Αφήνω το ρόφημα να μείνει για 15΄ μαζί με τα ανθάκια του. Βγάζω στη συνέχει κάποια από τα ανθάκι, χωρίς να το στραγγίσω εντελώς.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο  στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Τρίβω το καρότο στον τρίφτη, τρίβω και το εκλεκτό μετσοβόνε.

Προσθέτω το ρόφημα στο αλεύρι και το ανακατεύω για να ποτίσει καλά, στη συνέχεια προσθέτω το μπέκιν, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι, το καρότο και τέλος το μετσοβόνε. Ντύνω ένα μικρό ταψάκι με λαδόχορτο το γεμίζω με τον χυλό και ψήνω στους 180ο  για 40΄.

Για τη διακόσμηση

Τρίβω το καρότο και το βράζω για 5΄. Αν το αφήσω ωμό θα μαυρίσει πάνω στη μπομπότα

Ανακατεύω το γιαούρτι με το κατίκι, γεμίζω μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμώ. Γαρνίρω με το καρότο και με χοντροκομμένα φιστίκια