ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ. OAT FLOUR COOKIES WITH COCONUT SUGAR AND CHOCOLATE.

Δείτε το βίντεο μου για αυτή τη συνταγή και αν θέλετε διαβάζετε και αυτές τις σκέψεις: YOUTUBE: https://youtu.be/_dr3wkMsong

Ο προβληματισμός του μπισκότου.

Τέσσερα είναι τα βασικά υλικά μιας απλής παρασκευής μπισκότου: άλευρα, αβγά, ζάχαρη και βούτυρο ή έλαιο φυτικής προέλευσης, ελαιόλαδο στην περίπτωση μας. Απλά και τίμια. Την ομάδα των υλικών συνδέουν  τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή υφή όπως μπέκιν ή σόδα  Από εκεί και πέρα και ανάλογα με τη διάθεση, την εμπειρία και την προτίμηση, μπαίνουν και τα επιθυμητά για τη γεύση όπως αρωματικά, ξηροί καρποί, σοκολάτα  ή αποξηραμένα φρούτα.

Συγκεντρώνονται τα εκλεκτά υλικά, ακολουθεί η εκτέλεση, τίποτα το σπουδαίο, ανακατεύεις, βάζεις κουταλιές σε λαδόχαρτο, ψήνεις, απολαμβάνεις.

Αφού λοιπόν είναι τόσο απλό γιατί όλο και αυξάνουν στα ράφια τα νέα είδη μπισκοτοειδών? Τι συμβαίνει ακριβώς στις προθήκες των τροφίμων με τα συγκεκριμένα προϊόντα και δεν μπορούμε να αντισταθούμε? Όταν μας αρέσουν τα μπισκότα εννοείται πάντα.

Είναι τα χρώματα? τα όμορφα λογότυπα? Οι ελκυστικές συσκευασίες με υλικά τα οποία υπόσχονται  απόλαυση, ή λίγες θερμίδες, ευζωία? καλά διατροφικά στοιχεία? Είναι η καραμέλα ότι δεν έχουμε χρόνο?

Ζαλίζεσαι να βλέπεις τα πολύχρωμα σακουλάκια-πακετάκια, και δυσκολεύεσαι να καταλήξεις ποιο θέλεις ακριβώς. Για να διαβάσεις και να αποφασίσεις εκείνη τη στιγμή ποια γεύση προτιμάς ή ποιο στοιχείο θέλεις να αποφύγεις,  πρέπει να διαθέτεις άπλετο χρόνο αλλά και υπομονή.

Και επειδή με τους ρυθμούς που κινούμαστε δεν έχεις ούτε το ένα ούτε το άλλο παρασύρεσαι, λες: που να φτιάχνω τώρα, δεν έχω αλεύρι, δεν έχω αβγά! Μπουμ και το ρίχνεις στο καλάθι. Και μετά τι γίνεται?

Μετά έρχεται η γευσιγνωσία σύμφωνα πάντα με τη δική μου ταπεινή γνώμη. Αφού προσπεράσω λοιπόν τη γλυκύτητα  που δίνει η πρώτη επίγευση αισθάνομαι αμέσως την υπερχρήση των διογκωτικών ιδίως της σόδας, αισθάνομαι και το αλάτι αλλά και το άγνωστο φυτικό έλαιο  που παγώνει τους γευστικούς  μου κάλυκες. Και μιλάω πάντα για τα προϊόντα στα καταστήματα πώλησης τροφίμων και όχι στα καλά και τονίζω το «καλά», ζαχαροπλαστεία όπου αισθάνεσαι το βούτυρο, τη σοκολάτα, τα φρούτα.  Τίμια και απλά.

Δεν μπορώ να μη σκεφτώ λοιπόν κάθε φορά που βλέπω αυτές τις συσκευασίες πόσο εύκολο είναι να φτιάξω κάτι στο σπίτι, υγιεινό με μέλι ή με βρώμη γεμιστά ή όχι, με φουντούκια ή αποξηραμένα φρούτα.

Φυσικά δε θέλω με όλα τα παραπάνω να πείσω κανέναν με το ζόρι να ανάψει τον φούρνο του για να ψήσει λίγα μπισκότα. Απλά με τρομάζουν όλα αυτά τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες όταν εγώ για αυτά τα  εξαιρετικά νόστιμα και χωρίς γλουτένη μπισκότα χρειάστηκα μόλις 5 βασικά υλικά.

Και ιδού η πολύ απλή συνταγή με αλεύρι βρώμης και ζάχαρη καρύδας:





 για 24 μπισκότα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας

1 αβγό και ένας κρόκος αβγού

2½ φλιτζάνια αλεύρι βρώμης, περίπου 200γρ, εγώ άλεσα νιφάδες βρώμης

βανίλια

¼ κουταλάκι σόδα

½ κουταλάκι μπέκιν, αν θέλετε να γίνουν εντελώς χωρίς γλουτένη χρησιμοποιείστε το ειδικό προϊόν για φούσκωμα

αλάτι

½ φλιτζάνι ψηφίδες σκούρης σοκολάτας

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ντύνω ένα ταψί με λαδόχαρτο.

Ανακατεύω το αλεύρι, τη ζάχαρη τη σόδα και το μπέκιν. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο, το αβγό και τον κρόκο, τη βανίλια μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτω το μείγμα του άλευρου στα υγρά υλικά και τα ανακατεύω καλά καλά. Προσθέτω στο τέλος τις ψηφίδες σοκολάτας. Με τη βοήθεια του κουταλιού μεζούρα που μετράει 1 κουταλιά σούπας (ή 15ml) σχηματίζω μικρά πλατιά μπισκότα και τα ακουμπώ στο λαδόχαρτο.

Ψήνω για 15 λεπτά και τα αφήνω μέσα στο φούρνο άλλα 10΄. Αφήνω να κρυώσουν πριν τα μετακινήσουν διότι οι ψηφίδες είναι ακόμα σε ρευστή κατάσταση και το μπισκότο εύθραυστο.