ΛΑΥΡΑΚΙ ΠΕΛΑΓΙΣΙΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΧΥΜΟ ΚΑΡΟΤΟΛΕΜΟΝΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. OVEN BAKED SEA BASS WITH CARROT- LEMON JUICE AND VEGETABLES.

νέο βίντεο με το νόστιμο λαυράκι: https://youtu.be/DIG6hn5c3pg

Λαυράκι, το έξυπνο ψάρι με τη δυνατή ουρά που αγαπάει τις σαρδέλες.

 Έχαιρε το σεβασμό των ψαράδων για αυτό και του αφιέρωσαν το παρακάτω δημοτικό ωραίο τραγούδι.

Του Ψαρά ο Γιός (δημοτικό της Δυτικής Θράκης)

..και με τη πρώτη καμακιά

Βάστα καρδιά μου δυνατά

Ερ και πιάνω ένα ψαράκι

Για την τύχη μου Λαβράκι

 

Βρε σκίζω την κοιλίτσα του,

Καημό πωχει η καρδίτσα του,

Ερ και βγάζω δυό Σαρδέλες,

Δυό μελαχρινές κοπέλες.

 

Η μια ήταν από το Γαλατά,

Βάστα καρδιά μου δυνατά,

Ερ κι άλλη από την Πόλη

Που την αγαπούσαν όλοι

 

Ωραία λαχταριστά λαυράκια έψησα σήμερα. Πάντα έχω στο νου μου ότι:

-Η καλύτερη και πιο σωστή εποχή για να καταναλώσουμε λαυράκι είναι τους τρείς πρώτους μήνες του χρόνου, από Ιανουάριου έως Μάρτιο.

-Ο χυμός καρότου νοστιμίζει πολλά ψητά, όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο ή τα μπιφτέκια και είναι κρυφό χαρτί πολλών σεφ.

- Ο χυμός λεμονιού σφίγγει λίγο τις πατάτες για αυτό θέλουν 5-10΄παραπάνω ψήσιμο. Τα λαυράκια μου ήταν παχουλά και δεν είχα θέμα, αλλιώς θα έπρεπε να τα βγάλω για να μη στεγνώσουν.

-το ταψί να χωράει ακριβώς τα ψάρια και τα λαχανικά για να μη χαθούν τα ζουμάκια





Και ιδού η συνταγή: 

 2 λαυράκια περίπου 450γρ το καθένα

1 καρότο για χυμό

1 λεμόνι για ξύσμα και χυμό

½ λεμόνι για να κόψω φέτες για τις κοιλίτσες των λαυρακίων

2 πατάτες                    

2 καρότα

θυμάρι

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι ψιλό και χοντρό

Αλατίζω με χοντρό θαλασσινό αλάτι τα ήδη καθαρισμένα από τον ψαρά λαυράκια.

Χώνω στις κοιλιές τους φέτες λεμονιού

Βάζω τα ψάρια σε ένα ταψάκι όχι πολύ μεγάλο για να μη χάσω τα πολύτιμα ζουμάκια.

Καθαρίζω τις πατάτες και τα καρότα και τα σκορπάω στο ταψί μαζί με τα ψάρια.

Πασπαλίζω με θυμάρι.

Περνάω από τον αποχυμωτή ένα μέτριο καρότο και ανακατεύω το χυμό του με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλάτι.

Περιχύνω με το χυμό τα ψάρια και τα λαχανικά. Ψήνω στους 200ο για 40-45΄.

Μαζεύω τα νόστιμα ζουμάκια και σερβίρω το ψάρι με τα λαχανικά του.