ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΤΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ ΚΑΡΟΤΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥΣ. SWEET POTATOE SALAD WITH AROMATIC DIP OF CARROT, GARLIC AND SUNFLOWER SEEDS.

 Θα δείτε το σχετικό βίντεό μου στο YOUTUBE εδώ: 

https://youtu.be/md9v6N-gFFA


Δεν μπορώ να πω ότι ξέρω την γλυκοπατάτα από τα παιδικά μου χρόνια. Και όταν τη γνώρισα ήταν εισαγόμενη ώσπου γνώρισα την γλυκοπατάτα από την Νάξο: μία αποκάλυψη. Δυστυχώς δυσεύρετη, έτσι αρκούμαι στις ελληνικές γλυκοπατάτες που βρίσκω κυρίως από καλλιέργειες της Ηλείας.

Φανταστείτε τη γλυκοπατάτα με την αλοιφή καρότου σαν συνοδευτικό για το πασχαλιάτικο ή και το χριστουγεννιάτικο φαγητό, αντί για τη συνηθισμένη πατατοσαλάτα

Θα δείτε ότι χρησιμοποιώ σουμάκι για το σερβίρισμα, δοκιμάστε το έχει μία όξινη πικάντικη γεύση που ισορροπεί τη γλυκύτητα της πατάτας και την ήπια γεύση του γιαουρτιού. 




1 μεγαλούτσικια γλυκοπατάτα

φύλλα φασκόμηλου

3 κόκκους μπαχάρι

για την αλοιφή:

4 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι

1 καρότο

1 κουταλάκι μαγιονέζα

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδου

1κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο

1 κουταλιά ηλιόσπορους

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το σερβίρισμα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

½ κουταλάκι σουμάκι

φύλλα μαρουλιού

ελαιόλαδο

Πλένω πολύ καλά την γλυκοπατάτα και την βράζω με τα φύλλα του φασκόμηλου και τα μπαχάρια. Ξεφλουδίζω την πατάτα, την κόβω σε φέτες και την απλώνω πάνω σε πράσινη σαλάτα.

Ανακατεύω το γιαούρτι  με όλα τα υλικά της αλοιφής. Στρώνω κουταλιές της αλοιφής πάνω στις φέτες της γλυκοπατάτας. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο και σουμάκι.