ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΣΟΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ. ΚΑDAIF WITH WALLNUTS.

 Δεκαεννέα Δεκεμβρίου μέσα στην καραντίνα!

'Αντε σοροπιάσαμε και το πρώτο γλυκό των Χριστουγέννων. Η γλυκιά μυρωδιά του ψημένου βούτυρου γέμισε ευχάριστα όλο το σπίτι. Ζαλίστηκα από την αρωματοθεραπεία. Το βούτυρο είναι το παν και το εκλεκτό ξηροκάρπι.


Για 20 μικρά κανταϊφάκια

250γρ φρέσκο κανταΐφι

150γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας

200γρ χοντροκομμένα καρύδια

½ κουταλάκι κανέλλα

½ κουταλάκι κοπανισμένο γαρύφαλλο

για το σιρόπι

2½ φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

3 -4 γαρυφαλλάκια

2 φλούδες κανέλας

2-3 φλούδες πορτοκαλιού

Εάν δοκιμάσετε να τα τυλίξετε και να τα σιροπιάσετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ πολύ διαφορετικά από αυτά του εμπορίου. Τη διαφορά φυσικά την κάνει το καλό βούτυρο και η έλλειψη γλυκόζης.

Είναι σημαντικό να κάνετε μικρή ποσότητα. Οι συσκευασίες της έτοιμης ζύμης είναι των 500γρ, κρατείστε το μισό για κάτι άλλο, μη παιδεύεστε είναι αρκετά μεγάλα αυτά που σας προτείνω. Τα χέρια καλό είναι να είναι βρεγμένα.

Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι που πρέπει να είναι κρύο.

Βάζω τα υλικά του σιροπιού να βράσουν και μόλις διαλυθεί καλά η ζάχαρη το απομακρύνω από την εστία.

Ανοίγω με τα χέρια μου με υπομονή το φρεσκότατο και πολύ μοσχοβολιστό κανταΐφι για να χωρίσουν καλά καλά οι κλωστές του. Προσπαθώ να το χωρίσω σε 20 ίσα κομμάτια περίπου 12γρ το ένα, τα οποία ακουμπώ σε μία καθαρή λίγο βρεγμένη πετσέτα, πασπαλίζω με την κανέλλα και το γαρύφαλλο και τα σκεπάζω με άλλη μία πετσέτα.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ο λιώνω το βούτυρο και βουτυρώνω ελαφρά ένα ταψί περίπου 32εκ.

Ανοίγω το κάθε κομμάτι που χώρισα σε μακρόστενο σχήμα το βουτυρώνω καλά καλά και σκορπάω επάνω του μερικά κομματάκια καρύδι. Τυλίγω το κανταϊφάκι και το σφίγγω καλά μέσα στο χέρι μου. Ακουμπώ το γλυκό μέσα στο ταψί και επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για τα επόμενα κανταϊφάκια.  Αλείφω με όσο βούτυρο έμεινε τα κανταϊφάκια μέσα στο ταψί. Ψήνω για μία ώρα και 10΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν καλά καλά.

Αμέσως τα βγάζω από το φούρνο και τα περιχύνω με το σιρόπι  Στολίζω με καρύδια.

Εδώ θα δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση αλλά με φιστίκι Αιγήνης:

https://aromatikesistories.blogspot.com/2018/12/daif-with-pistachios.html