ΡΟΒΙΤΣΑ ΑΠΛΗ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ KAI ΞΥΓΑΛΟ. ROVITSA, MUNG BEANS, WITH RED PEPPERS, TOMATOES AND XYGALO CHEESE.

Γευματίζοντας σε ένα νέο πολυχώρο μπροστά στο κύμα του Θερμαϊκού, σκεφτόμουν πόσο άδικο είναι για τη Θεσσαλονίκη η απεριποίητη και μη αξιοποιημένη, με την καλή έννοια της αξιοποίησης, το κομμάτι ακτής από τον Φοίνικα προς. Μία Κυανή Ακτή θα μπορούσε να είναι όλη αυτή η υπέροχη περιοχή και να χαίρονται τα μάτια ατέλειωτα ηλιοβασιλέματα.

Βέβαια ακόμη και να παρθεί η απόφαση και να ξεκαθαρίσουν τα νομικά πλαίσια, οι ιδιοκτησίες κλπ θα ακολουθήσει η κατάρα των μελετών. Ατέλειωτοι μήνες, χρόνια γραφειοκρατίας για εγκρίσεις, επιτροπές, τίτλους ιδιοκτησίας και κουράζομαι και μόνο που τα γράφω.

Ζω, πρέπει να αναφέρω, την ωραία παραλία Μέγαρο Μουσικής,-λιμάνι και την χαίρομαι με το ποδήλατο μου, είναι ένα δώρο ζωής, αλλά ακόμη και αυτή η παραλία: πόση φασαρία πόσα αυτοκίνητα τι ρύπανση στα μάτια όλη αυτή η ανησυχία, που δε σε αφήνει να απολαύσεις τον απέραντο ορίζοντα, τα σύννεφα, τα κύματα.

και η κλασσική ερώτηση: τι σχέση έχει η συνταγή? Βρήκα λοιπόν εγχώρια ροβίτσα στο μπακάλικο του πολυχώρου και όπως το υποσχέθηκα, στον εαυτό μου βασικά, ορίστε το αγαπημένο αυτό όσπριο σε μία απλή εκδοχή με ντομάτα και κόκκινη πιπεριά. Η ροβίτσα δε θέλει φούσκωμα βράζει και χωρίς χύτρα, αν είστε του κινήματος slow – low.

Εάν προτιμάτε, δοκιμάστε και αυτή την πικάντικη εκδοχή της ροβίτσας, με πολλά μπαχαρικά και γάλα καρύδας.

https://aromatikesistories.blogspot.com/2021/01/rovitsa-mung-beans-curry.html



Για τρία άτομα

1 φλιτζάνι ροβίτσα

2 κόκκινες πιπεριές

3 κόκκινες ντομάτες

½  ματσάκι άνηθου

500γρ νερό για το βράσιμο

2 κουταλάκια καπνιστή πάπρικα

λίγα φυλλαράκια αποξηραμένου δυόσμου

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

ξύγαλο για το σερβίρισμα

1 κουταλιά ελαιόλαδο για  το σερβίρισμα επίσης

Πλένω καθαρίζω και ψιλοκόβω τα λαχανικά και τον άνηθο. Ξεπλένω και τη ροβίτσα και προσέχω μήπως έχει καμιά πετρούλα.

Βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και αχνίζω τις πιπεριές και την ντομάτα για 5-6 λεπτά. Προσθέτω τη ροβίτσα, τον άνηθο, τα μπαχαρικά και το νερό και σιγοβράζω για 45΄περίπου. Δοκιμάζω και συνεχίζω αν χρειάζεται το μαγείρεμα. Θέλω το φαγητό να είναι του πιρουνιού και φροντίζω να σωθούν όλα τα ζουμάκια της ροβίτσας.

Σερβίρω με μία γενναία κουταλιά ξύγαλου.