ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ ME ΚΑΠΠΑΡΟΣΑΛΑΤΑ. OCTOPUS WITH VINEGAR AND CAPER SALAD.

Πως διαλέγει κανείς το καλύτερο και πιο νόστιμο χταπόδι? Σίγουρα θα πρέπει να κολυμπάει στα ελληνικά πελάγη και να είναι αρσενικού γένους σύμφωνα με τους πολυπράγμονες ιχθυοπώλες.

Και πως θα ξεχωρίσω το αρσενικό από το θηλυκό? Το αρσενικό έχει στις δύο σειρές βεντουζίτσες του και κάποιες μεγαλύτερες.

Μάλιστα. Αυτό το τελευταίο ήταν επίσημα η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Πάντως εγώ έβγαλα την σχετική φωτογραφία έτσι για το αρχείο.

Όσον αφορά το μαγείρεμα του προσωπικά το κρατώ πολύ απλό, παρά τα όσα γνωρίζω με κρασί ή με ελαιόλαδο ή με πολλά μπαχαρικά .

Στο δικό του ζουμί βράζει το χταπόδι, σε χαμηλή θερμοκρασία για καμιά ωρίτσα το πολύ. Για το σερβίρισμα: καλό ελαιόλαδο, σπιτικό ξίδι και μοσχοβολιστό θυμάρι, διότι ζούμε στη Μεσόγειο σε αυτή την ωραία χώρα γεμάτη χρώματα και αρώματα.

Ένα χταπόδι, όσο και να ζυγίζει.

ελαιόλαδο

ξίδι

θυμάρι

Δεν χρειάζεται αλάτι.

Για το σερβίρισμα μια σπιτική καππαροσαλάτα(εδώ η συνταγή…https://aromatikesistories.blogspot.com/2018/11/gean-capper-salad-with-shrimps.html)

λίγα ντοματίνια

Και τσίπουρο

Στην υγειά σας 






 

Βάζω μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Βάζω μέσα το χταπόδι και κλείνω το καπάκι. Σιγά σιγά θα βγούνε κατακόκκινα ζουμάκια. Συνεχίζω το βράσιμο για μισή ώρα, ελέγχοντας τα ζουμάκια διότι αν σωθούν θα πρέπει να συμπληρώσω νεράκι. Κόβω ένα κομματάκι και αν η υφή με ικανοποιεί κλείνω τη θερμοκρασία. Μου αρέσει να κρατάει ελαφρά.

Κόβω και σερβίρω με ελαιόλαδο, ξίδι και θυμαράκι.