ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΞΑΝΑ. SUNDAY’S FESTIVE CHEESEPIE.AGAIN

 

Νέο βίντεο στο κανάλι μου του YOUTUBE.

Εδώ έχω το σύνδεσμο: 

https://youtu.be/-2HTuoyJ9tk

και λίγα λόγια πριν την εκτέλεση: 

Λατρεύω τα βιβλία, θα ήθελα πολύ να δουλεύω σε βιβλιοπωλείο, να είναι δικό μου όμως!

Έχω πάρα πολλά βιβλία μαγειρικής και βλέπω με λύπη μου ότι συρρικνώνονται τα τμήματα των σχετικών εκδόσεων και μπορώ εύκολα να το αιτιολογήσω (κάποια άλλη φορά όμως).

Αγαπώ και τις παλιές εκδόσεις όπως αυτή του 1999, με θέμα το τυρί με συγγραφέα ποιον άλλον: τον Ηλία Μαμαλάκη.

 Σε αυτές τις πίτες θα βάλω ξινομυζήθρα ένα κρητικό τυρί σαν κρέμα, το οποίο είναι και αναγνωρισμένο σαν ΠΟΠ τυρί. Είναι λίγο ξινό με ευχάριστη δροσερή γεύση με 25% περίπου λιπαρά περίπου όσο και η φέτα.

Αυτές τις πίτες τις είχα ζυμώσει πρώτη φορά το 2015 στη Σαντορίνη, όπου έμενε η κόρη μου (εκπαιδευτικός) και μάλιστα είχε χιονίσει εκείνη την Κυριακή και πρώτη φορά βλέπαμε τον Προφήτη Ηλία χιονισμένο. Τα χιόνια κράτησαν λίγα λεπτά, δεν πρόλαβα ούτε φωτογραφία να βγάλω.

Εδώ σας έχω και τη δημοσίευση του 2015, με κάποιες παραλλαγές, γραβιέρα Κρήτης στη γέμιση και λίγο βούτυρο για το άλειμμα:

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΓΙΟΡΤΙΝΗ. SUNDAY’S FESTIVE CHEESEPIE

https://aromatikesistories.blogspot.com/2015/02/blog-post_97.html

 

Και η συνταγή του βίντεο με φέτα στη γέμιση και ελαιόλαδο για το άλειμμα

Τυρόπιτα κυριακάτικη λίγο πιο γιορτινή

Για 6 ατομικές μπαμπάτσικες τυρόπιτες

3 φλιτζάνια, ή 400γρ περίπου μαλακό αλεύρι από το οποίο θα χωρίσω 2-3 κουταλιές για το ζύμωμα

τελευταία συνηθίζω κορν φλάορ για το άνοιγμα των φύλλων, από το οποίο θα χρειαστώ 6 κουταλάκια

1 φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

για το άλειμμα των φύλλων:

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο περίπου

για τη γέμιση

½ φλιτζάνι, ή 100γρ ξινομυζήθρα

200γρ φέτα

2 αβγά + 1 ασπράδι

5 κουταλιές γάλα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

για το πασπάλισμα:

3 κουταλιές σουσάμι και  2 κουταλιές μαυροκούκι

για το άλειμμα: 1 κρόκος  + 1 κουταλιά γάλα

 

35΄στους 180ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω ή και στους 200ο για 25΄

 

Κτι κάνω:

Πρώτα κάνω τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 30΄.

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσει η ζύμη απαλή υφή και ελαστικότητα.

Τη ζυγίζω και τη χωρίζω σε έξι ίσα κομμάτια, τα οποία σκεπάζω με μία καθαρή πετσέτα.

Ετοιμάζω τη γέμιση:

Χωρίζω το ένα αβγό και κρατώ τον κρόκο. Ανακατεύω τα αβγά και το ασπράδι με τα υπόλοιπα υλικά πατώντας τα με ένα πιρούνι

Ανοίγω το πρώτο φύλλο με τη βοήθεια του κορνφλάορ και το αλείφω με το ελαιόλαδο. Βάζω στο μισό γέμιση. Γυρνάω από κάτω και από το πλάι το φύλλο. Λαδώνω γυρίζω σε ρολό και φροντίζω να λαδώνεται η κάθε πλευρά. Σχηματίζω ένα ρολό και του δίνω διάφορα σχήματα. Διπλωμένο μπαστούνι σαν πέταλο δηλαδή, σαλιγκάρι, πλεξούδα. Ακουμπώ τις πίτες πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ένα ταψί.

Χτυπάω με ένα πιρούνι τον κρόκο με το γάλα και αλείφω τις πίτες. Πασπαλίζω με το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνω για 25΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο  στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Αλλά τα έχω ψήσει και στους 180ο για 35 με 40΄. Το θέμα είναι να ροδίσουν καλά και από κάτω!