ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. MY MENU FOR KATHARI DEYTERA 2021, THE PANDEMIC YEAR. (KATHARI DEYTERA: THE MONDAY BEFORE PENTECOST).

Χωρίς εξοχή αλλά μέσα στο διαμέρισμα ευτυχώς με καλή παρέα ήπιαμε τα τσιπουράκια μας με τα συνήθη εδέσματα της ημέρας, λαγάνα, ντολμαδάκια, λευκός ταραμάς, οσπριάδα, γαρίδες δύο ειδών, τραγανά καλαμαράκια και φυσικά μια ωραία σαλάτα με βραστά χόρτα.














 

Εδώ οι συνταγές:
Λαγάνα με το απαραίτητο σουσάμι και τραγανούς ηλιόσπορους. Σας δίνω τη βασική συνταγή από το blog, μία λαγάνα με ντοματίνια στην επιφάνεια. Εσείς βάζετε ότι θέλετε.
Ντολμαδάκια γιαλαντζή. Σας δίνω τη βασική συνταγή, αλλά με μία διαφορά: η συνταγή στο blog μου έχει κίμινο και ντομάτα. Τα παραλείπετε αν θέλετε και βάζετε χυμό λεμονιού στη γέμιση καθώς επισης και στη νερό για το βράσιμο.

Ταραμάς από άσπρο ταραμοπολτό και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, στολισμένο με φιστίκια Αιγήνης. Και εδώ σας δίνω τη βασική συνταγή και το στόλισμα το αφήνω στη φαντασία σας, εγώ δίνω δύο προτάσεις μία αισθητική και τούτη δω με καβουρντισμένα φιστίκια Αιγήνης.

Γαρίδες σκορδάτες στο φούρνο με ροζέ ξηρό κρασί και μπαχαρικά. Συνταγή από το blog.
https://aromatikesistories.blogspot.com/2021/03/oven-garlic-shrimps-with-lemon-dill.html

Καλαμαράκια τηγανιτά.  Συνταγή από το blog.
https://aromatikesistories.blogspot.com/2021/03/fried-squid.html
 
Οσπριάδα με καβουρντισμένα κουκουνάρια. Η οσπριάδα είναι συνδυασμός 7-8 οσπρίων, τα οποία τα βρίσκω σε έτοιμη συσκευασία σε σούπερ μάρκετ. Ιδού ο τρόπος μαγειρέματος:
Χρειάζομαι για 4 άτομα
1 φλιτζάνι οσπριάδα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπεριά
1 καρότο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μουσκεύω τα όσπρια με τον εξής τρόπο αυθημερόν:
Βάζω νερό στην κατσαρόλα, προσθέτω τα όσπρια και τα βάζω να βράσουν για 2 λεπτά.  Αφήνω τα όσπρια για μία ώρα μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι. Στραγγίζω το νερό, προσθέτω νέο νερό, να τα σκεπάζει καλά καλά και να είναι δύο δάχτυλα επιπλέον. Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και την πιπεριά, τρίβω το καρότο και τα προσθέτω μέσα στα όσπρια μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βράζω για περίπου 30-40΄ και προσέχω να μη πιάσουν στον πάτο της κατσαρόλας και να μείνουν χωρίς καθόλου ζουμάκια. Ψήνω για 5 λεπτάκια τα κουκουνάρια στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο. Πασπαλίζω την πιατέλα της οσπριάδας με τα ψημένα κουκουνάρια.
Χόρτα βραστά από το αμπέλι.
Ζοχούς, μάζεψε ο σύζυγός μου από το αμπέλι. Τα έπλυνα σε μπόλικο νερό τρείς φορές και στο τελευταίο νερό τα άφησα με λίγο ξίδι. Έβρασα τα χόρτα σε νερό και λίγο αλάτι για 5΄. Σέρβιρα με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, μισό κουταλάκι ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι.
Γαρίδες σαγανάκι με πιπεριά, φέτα και γραβιέρα (για όσους θέλανε λίγο τυράκι)
Η συνταγή έχει ως εξής
Καθαρίζω τις γαρίδες από τον φλοιό και το εντεράκι τους. Αχνίζω δύο κρεμμυδάκια, μία κόκκινη πιπεριά και λίγα κλαδάκια άνηθου σε ελαιόλαδο. Οι ποσότητες εξαρτώνται από το πόσες είναι οι γαρίδες. Προσθέτω τριμμένη γραβιέρα και κομματάκια φέτας και τέλος τις γαρίδες και ρίγανη. Βράζω όλα μαζί τα υλικά για 2 λεπτά.