ΧΟΙΡΙΝΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΙ. PORK ROLLS STUFFED WITH SAGE AND SMOKED CHEESE.

Οι μικροί κατακόκκινοι καρποί της τριανταφυλλιάς μέσα στο χιονισμένο ασπρόμαυρο σαν φιλμ νουάρ τοπίο με κάνουν και χαμογελώ. Είχα χρόνια να δω το χιονοδρομικό του Σελίου με τόσο χιόνι και τόσα δέντρα. Θυμάμαι τη δεκαετία του 90 το Σέλι με χαμηλούς ελάχιστους θάμνους σχεδόν φαλακρό σε σύγκριση με τα γειτονικά Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας που είναι πνιγμένα στο πράσινο. Όμως το Σέλι ήταν η χαρά του αρχάριου σκιέρ, μαλακές, ήπιες ευχάριστες πλαγιές για να κάνεις σκι με ασφάλεια και να χαλαρώσεις στη συνέχεια στο καταφύγιο με ζεστή σοκολάτα ή με ένα πιάτο βελούδινη φασολάδα.

Δεν φάγαμε στο Σέλι γιατί έπιασε πολύ πυκνό χιόνι και φύγαμε φοβούμενοι δύο τρείς μεγάλες ανήλιες στροφές. Θυμηθήκαμε κάποιες φορές  που μέναμε ώρες ακινητοποιημένοι από μία κακή κυκλοφοριακή ατυχία.

Όμως εκείνοι οι κατακόκκινοι καρποί μου θύμισαν να βάλω στο μαγείρεμα μου το ρόφημα του αγριοτριαντάφυλλου που έχει μία ελαφριά οξύτητα και τη γεύση λιαστής ντομάτας που ταιριάζει τέλεια με το χοιρινό. Το φασκόμηλο αντέχει μέσα στο κρύο του χειμώνα και τα φυλλαράκια του ήταν τρυφερά και πολύ αρωματικά.

Όσο για τα συνοδευτικά.

Την αλοιφή του παντζαριού μπορείτε να την δείτε εδώ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΑΛΟΙΦΗ

Τα γιαχνιστά κρίταμα μπορείτε να τα δείτε εδώ  ΚΡΙΤΑΜΑ ΓΙΑΧΝΙΣΤΑ






Για 2-3 άτομα

5 χοιρινά κομμάτια για σνίτσελ

5 φέτες καπνιστό τυρί

φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλου

2 κουταλιές καρπούς αγριοτριαντάφυλλου για 250ml ροφήματος ή αν θέλετε ένα ωραίο ροζέ κρασί από ξινόμαυρο

1 κουταλιά μουστάρδα σε σκόνη

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ετοιμάζω το ρόφημα. Οι καρποί πρέπει να μείνουν σε πολύ βραστό νερό για τουλάχιστον μισή ώρα.

Απλώνω όλα τα κομμάτια του χοιρινού, τα λαδώνω ελαφρά και τα πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη μουστάρδας. Απλώνω φυλλαράκια φασκόμηλου επάνω τους, τις φέτες του τυριού και τα τυλίγω σε ρολά. Στερεώνω με τα ειδικά μικρά σιδερένια στικς που έχω για τα ρολά, αλλιώς με οδοντογλυφίδα.

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και ροδίζω δύο τρία μεγάλα φύλλα φασκόμηλου. Προσθέτω τα ρολά τα ροδίζω ελαφρά από την μία πλευρά και από την άλλη και σβήνω με το στραγγισμένο ρόφημα του αγριοτριαντάφυλλου. Μαγειρεύω τα ρολάκια για 10-12 λεπτά. Μαζεύω τους χυμούς του σκεύους που έχουν γίνει μία νόστιμη σαλτσούλα καθώς έχουν ξεχυθεί λίγα τυράκια από τα ρολά.

Κόβω τα ρολάκια σε φετούλες και σερβίρω με κρέμα παντζαριού και γιαχνιστά κρίταμα. Περιχύνω με την τυρένια σαλτσούλα